AUA0 ATEX Vibratie met temperatuur trend analyser



Bestel
The add to cart button will appear once you select the values above
Detail

De intrinsiek veilige slimme ATEX (ATmosphères EXplosibles) trilling analysator AUA0 interpreteert en analyseert machineomstandigheden, inclusief lager slijtage en temperatuur.

Slimme trillings-, lager conditie- en temperatuur analysator.

De AUA0 is een eenvoudige, gebruiksvriendelijke en voordelige trilling meter die trillingen, lager slijtage en temperatuur registreert, analyseert en weergeeft met één druk op de knop. Automatisch trilling analyses uit op basis van de draaisnelheid van de machine om storingen zoals onbalans, verkeerde uitlijning en loszitten te diagnosticeren, en geeft ook de mate van lager slijtage aan. Met de meegeleverde PC analyse software worden trilling en temperatuur metingen verzameld van assets (pompen, motoren, ventilatoren en lagers enz.). Met automatische e-mail meldingen en rapporten. De software vergelijkt trilling frequentie grafieken weer en maakt het mogelijk om de trillingsintensiteit en de lager conditie tegen de tijd te bewaken, analyseren en trends te bepalen. Sla analyses op en rapporteer over al uw trilling parameters op één plek. Alle informatie is slechts één klik verwijderd. Kleur gecodeerde alarmen markeren problemen. Trendlijnen tonen problemen voordat ze zich voordoen.
Voordelen:
- Sluit machinefouten uit voordat ze een machine stilleggen.
- Verhoog de productiviteit en verlaag de onderhoudskosten.
- Meet de temperatuur om te bepalen of een lager smering nodig heeft, waardoor slijtage en storingen worden voorkomen.
- Gebruik temperatuurmetingen om te bevestigen dat een hoge BDU (Bearing Damage Units) waarde (lager geluid) wordt veroorzaakt door een versleten lager en niet door cavitatie van de pomp, tandwielkast geluid of een lager in de buurt
- Machine en lager condities: trilling waarden worden weergegeven met kleur gecodeerde alarmniveaus voor ISO waarden en BDU
- Identificeer complexe problemen: spectrum van 800 lijnen met zoom en cursor.
- Temperatuurmeting helpt bij het diagnosticeren van een strakke of losse behuizing of as passing op een lager.
- Het meten van de tempertuur helpt bij het detecteren van mogelijke elektrische problemen bij motoren, zoals verslechtering van de wikkelingsisolatie, enkele fase, gebroken rotorstangen, enz.
- Software met automatische e-mail meldingen en rapporten.
- Lithium ion accu met draadloze oplader.
Software
- Gebruiksvriendelijke 1 licentie meegeleverde Vibratie trends software voor activabeheer en foutdiagnose, compatibel vanaf Windows 7-11 gebaseerd op mysql.
- Advanced software C trends voor grote wereldwijde bedrijven met alle functies van Vib trends gebaseerd op SQL server. Zie de Software vergelijkingstabel.
- Trends van trilling metingen die over de tijd zijn uitgevoerd met de AUA0 worden geanalyseerd voor voorspellingen over de conditie van de machine.
- Een handleiding is in de software aanwezig. 
- Trilling gegevens worden weergeven in de vorm van trillingsfrequentiespectra, lager geluiden ISO-trendgrafieken en watervaldiagrammen. 
- Automatische e-mail meldingen en rapporten.
ATEX Intrinsiek veilig
Zone 0 Klasse 1 Divisie 1
IEC Ex/ATEX
Ex ia IIC T4 Ga
(-20°C ≤ Ta ≤ +40°C)
Certificaatnummers: IECEx
BAS 22.0061X SGS22ATEX0102X

Producten vergelijkingstabel

Software vergelijkingstabel

Voor

Bestemd:
- Commerciële en industriële HVAC
- Voedselverwerking
- Productie
- Mijnbouw
- Verpakking
- Petrochemisch
- Pulp en papier
- Energiecentrales
- Nutsvoorzieningen
- Auto & Vrachtwagen
- Vind machinestoringen voordat de machine uitvalt
- Verhoog de productiviteit en verlaag de onderhoudskosten
Inzetbaar:
- Pompen
- Motoren
- Ventilatoren
- Lagers
- Snelheid
- Certificatie
- Status

Kenmerk
  • Sensor Low power 30mV/g Accel with 5 Pin MIL connector
  • Momentele temperatuur
  • Ingebouwde magneet voor accelerometer
  • Rubber Boot
  • Verzamel trillings- en temperatuurgegevens
  • Vrijwel onmiddellijke uitlezing van de werkelijke oppervlaktetemperatuur
  • Data over de tijd opslaan in software
  • Trendgegevens met behulp van C-Trend II-software
  • Losse sensor kabel gemonteerde accelerometer met ingebouwde magneet en temperatuursensor
  • USB docking station download naar een laptop of PC
  • ISO alarmen
  • Identificeer direct op het display lager afwijkingen met BDU meting
  • Identificeer direct op het display afwijkingen met ingebouwde bandfilters:
    - 1X (onbalans)
    - 2X (verkeerde uitlijning)
    - 3X (losheid)
  • 800 lijnen FFT (Fast Fourier Transform) (spectrum)
  • Draadloos opladen
  • Lager geluid met optionele Bluetooth koptelefoon
  • IP67 behuizing
  • ATEX (ATmosphères EXplosibles) goedgekeurd
Info

ATEX ATmosphères EXplosibles
ATEX
staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.
Sinds 1 juli 2003 moeten organisaties in de EU waar explosiegevaar bestaat voldoen aan de nieuwe ATEX 153-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG). Een andere richtlijn is de ATEX 114-richtlijn (richtlijn 2014/34/EU), deze richtlijn is speciaal voor apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is.
De gangbare namen ATEX 153 en ATEX 114 zijn geen officiële namen. Deze nummering stamt af van de hoofdstukken uit het Europese Verdrag van Lissabon.
Explosiebeveiliging
Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of stof. Als hiervan genoeg aanwezig is, kan dit, vermengd met de omgevingslucht (zuurstof) en een ontstekingsbron, tot een explosie leiden. Explosies kunnen dodelijk letsel, zwaargewonden en/of grote materiële schade veroorzaken. Door een van deze drie factoren te elimineren, kunnen explosies voorkomen worden.
Principes voor explosiebeveiliging:
  1. Primair - Voorkomen dat er een explosieve atmosfeer kan ontstaan door het wegnemen of weghouden van alle brandbare stoffen en/of zuurstof.
  2. Secundair - Elimineren ontstekingsbronnen (speciale behuizingen, intrinsiek veilig maken).
  3. Tertiair - In uiterste geval, explosies gecontroleerd toelaten en beperken van de gevolgen door explosiebestendige constructies (bijvoorbeeld breekplaten, vlamdovers).
In veel bedrijven kan de aanwezigheid van brandbare stoffen niet voorkomen worden en omdat in bedrijfsomgevingen vaak mensen werken is het veelal niet praktisch om zuurstof weg te halen. De meest praktische manier om explosies te voorkomen is om de ontstekingsbron te elimineren.
ATEX-richtlijn 2014/34/EU
De ATEX productrichtlijn 2014/34.EU (ook bekend als 'ATEX 114') beschrijft voorschriften voor apparaten (elektrisch en niet-elektrisch) en beveiligingssystemen op plaatsen ("zones") waar stof- of gasexplosiegevaar kan optreden. Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit explosieveilig materieel en beschrijft de algemene veiligheidsdoelen. Specifieke eisen zijn opgenomen in Europese en internationale normen (onder andere EN-IEC 60079).
Explosieveilig materieel dat aan de voorschriften van ATEX 114 voldoet moet gemerkt zijn met het communautaire "Epsilon x" logo in een regelmatig zeskant. Hier geldt geen plicht tot een gele achtergrond. Voor dat materiaal moet de leverancier een CE-verklaring van overeenstemming afleveren.
Sinds 20 april 2016 vervangt richtlijn 'ATEX 114' de vorige richtlijn 'ATEX 95'.
De 'ATEX 114' resulteert in een CE product markering. De procedure voor productcertificatie wordt beschreven in de richtlijn. Voor verschillende procedures dient beroep te worden gedaan op een Notified Body. Verschillende bedrijven zijn aangemeld voor deze certificatie: bijvoorbeeld Vinçotte, Intertek, Sira, Baseefa, Lloyd's, TÜV ICQC.
ATEX-richtlijn 1999/92/EG
De ATEX bedrijfsrichtlijn 1999/92/EG (ook bekend als 'ATEX 153') beschrijft voor werkgevers de minimum veiligheidseisen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. In België is deze richtlijn geïmplementeerd met een KB van 26 maart 2003, betreffende het welzijn van werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. Voor Nederland zijn deze richtlijnen opgenomen in de Arbowet- en regelgeving.
Explosiegevaarlijk gebied dient voor werknemers duidelijk te worden gekenmerkt met een waarschuwingsdriehoek welke in zwart de tekst "EX" op een gele achtergrond bevat.
Een van de verplichtingen van ATEX 153, artikel 8, voor werkgevers/eigenaren is opstellen en onderhouden van explosieveiligheidsdocumenten (Explosion Protection Document, EPD). Belangrijkste onderdelen hierin zijn:
  •  gevarenzone-indeling op basis van frequentie en duur
  •  identificatie en beoordeling explosierisico's
  •  opstellen en plannen van maatregelen om tot een veilige werkomgeving te komen
Gelijktijdig met de vernieuwing van ATEX 95 door ATEX 114 (sinds 20 april 2016) is ATEX 137 ongewijzigd omgedoopt tot ATEX 153.
Zone-indelingen
Onderdeel van ATEX 153 is een risico-inventarisatie met het vaststellen van explosiegevaarlijke zones. Binnen deze zones moet dan ATEX 114 goedgekeurde apparatuur toegepast worden. Explosiegevaarlijk gebied kan in de volgende gevarenzones worden ingedeeld:

Zone Omschrijving
0 een explosief gasmengsel is voortdurend of gedurende lange perioden aanwezig (meer dan 10% van de bedrijfsduur van een installatie of van de duur van een activiteit)
1 kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel onder normaal bedrijf is groot (tussen 0,1% en 10% van de bedrijfsduur van een installatie of van de duur van een activiteit)
2 kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel is gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 0,1% van de bedrijfsduur van een installatie of van de duur van een activiteit)
20  een explosiegevaarlijke stofwolk is voortdurend of gedurende lange perioden aanwezig (meer dan 10% van de bedrijfsduur van een installatie of van de duur van een activiteit)
21 kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf is groot (tussen 0,1% en 10% van de bedrijfsduur van een installatie of van de duur van een activiteit)
22 kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk is gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 0,1% van de bedrijfsduur van een installatie of van de duur van een activiteit)

De intrinsiek veilige AUA0 Vibratie tester en AUA6 Acceleratiemeter mogen in gevaarlijke ATEX omgevingen worden gebruikt. Indien accessoires worden aangesloten welke niet-intrinsiek veilige zijn vervalt de ATEX goedkeuring.


FFT (F
ast Fourier Transform)

In de numerieke wiskunde is een Fast Fourier Transform afgekort tot FFT een algoritme voor het efficiënt berekenen van de discrete fouriertransformatie (DFT) van een discreet signaal waarvan de waarden bekend zijn in een eindig aantal N  equidistante punten.
Fourieranalyse zet een signaal om vanuit het oorspronkelijke domein (meestal tijd of ruimte) naar een voorstelling in het frequentie-domein en vice versa. De discrete fouriertransformatie bekomt men door een reeks waarden te ontbinden in componenten met verschillende frequenties. Deze bewerking is erg belangrijk voor een aantal toepassingen, maar de directe berekening is vaak te langzaam om bruikbaar te zijn. Dit wordt opgelost met de snelle fouriertransformatie.


Cavitatie

Cavitatie is het verschijnsel dat in een turbulent bewegende vloeistof de plaatselijke druk lager wordt dan de dampdruk van de vloeistof. Waar water bij atmosferische druk pas bij 100°C gasvormig wordt, treedt dit bij lagere druk bij een lagere temperatuur op.


ISO
& BDU (Bearing Damage Units)
De ISO-waarde (in mm/s of inch/s) is de RMS (Root mean square) waarde van de trilling snelheid in de frequentieband van 2 Hz (600 tpm (Toeren Per Minuut)) tot 1 kHz (60.000 tpm), zoals gespecificeerd in de ISO-norm1. De achtergrond van de ISO-waarde is kleur gecodeerd volgens ISO 10816-1.
Dit bestrijkt de meerderheid van roterende machines zoals motoren, pompen, ventilatoren, enz. Detecteert storingen zoals onbalans, verkeerde uitlijning, cavitatie en losheid. Wat leidt tot voortijdig lager falen met mogelijk schade aan machine en operatie.
Dit ISO frequentiebereik detecteert geen lager slijtage, tenzij het lager zo erg versleten is dat het op het punt staat te bezwijken. De meeste lager geluiden worden veroorzaakt door hoogfrequente trillingen van de lager onderdelen het frequentiebereik is boven de 1 kHz wat boven de grens is van het ISO meetbereik.
Daarvoor is de BDU waarde boven 1 kHz. Trilling versnelling in eenheden van g (zwaartekracht van de aarde) vermenigvuldigd met 100. 1 g = 100 BDU, 2 g = 200 BDU, enz.
Deze hoogfrequente trillingen zijn het typische "janken" dat je hoort van een versleten lager. In de praktijk is het meestal onhoorbaar totdat het lager zo slecht is geworden dat het waarschijnlijk op het punt staat te falen. Gelukkig kan een trilling analysator het onhoorbare lager geluid detecteren ruim voordat het zover komt. Hoewel er geen formeel overeengekomen normen zijn voor acceptabele lager geluidsniveaus, zijn er wel "de facto" industrienormen opgesteld om lager condities te kwantificeren, zoals BDU.
Als vuistregel voor inductie motoren die in Europa rond de 1500 tpm draaien en 1800 tpm in Noord-Amerika) hanteren trilling analisten 1 g (100 BDU) als drempelwaarde voor een versleten lager. Het is daarom verleidelijk om BDU te zien als "percentage lager slijtage" voor typische motor toerentallen. Om een defect lager te diagnosticeren is het beter te kijken naar de TREND van de BDU-waarden.
Het hier getoonde voorbeeld van een VibTrend grafiek toont de BDU-waarden van een groot lager op een zaag. De trilling metingen werden ongeveer elke twee weken uitgevoerd en de toename van de BDU waarden naarmate het lager begint te verslechteren, zijn zeer duidelijk. Er werd besloten het lager te vervangen nadat de waarde een waarde van ongeveer 350 BDU had bereikt. De metingen na vervanging toonden een basislijn van ongeveer 30 BDU in overeenstemming met een nieuw lager.

 

 

 

Specificatie
Frequentie bereik: ISO: 2/10Hz - 1kHz
G: 10Hz - 10kHz
BDU: 1kHz - 10kHz
Frequentie resolutie: 800 lijnen
Frequentie: Hertz (Hz), CPM or RPM
Amplitude: Versnelling in g
Snelheid: mm per seconde of inches per seconde
Lager conditie: BDU eenheden
Ingangsbereik: +/- 50 g
Dynamisch bereik: 96 dB (0,01g resolutie)
Instelling van VA-banden: Automatisch
Nauwkeurigheid: +/-5%
Weergegeven verplaatsing: Piek of piek-tot-piek
Weergegeven temperatuurbereik: -50°C tot 150°C; +/- 2°C (-60°F tot 300°F; +/- 4°F)
Acceleratie meter aansluiting: Low power 30mV/g Accel with 5-pins MIL-connector, kabel met magneet en temperatuursensor
Communicatie: Bluetooth
USB-docking station en kabel naar PC
Software:  1 licentie Windows 7-11 analyse AIO2 software
Geheugenbereik software: Onbeperkte activa/10 metingen per activa met standaard AIO2 software
Intern geheugen bereik: 9.000 Metingen (vibratie punten)
900 Assets elk 10 vibratie punten
Bestendig: IP67 Water, zand en stof dicht
Gebruik temperatuur: 0°C tot 50°C (32°F tot 122°F)
Opslag temperatuur: -20°C tot 70°C (-4°F tot 158°F)
Accu: Draadloos opladen via lithium-ion
Accu duur tussen oplaadbeurten: Ongeveer 50 uur bij normaal gebruik
1.500 metingen
Afmetingen: Hoogte: 200 mm (7,95 inch)
Breedte: 60mm (2,36 inch)
Dikte: 26mm (1 inch)
Gewicht: 280 gram (9,8 oz)
Goedkeuring: Zone 0 Klasse 1 Divisie 1
IEC Ex/ATEX
Ex ia IIC T4 Ga
(-20°C ≤ Ta ≤ +40°C)
Certificaatnummers: IECEx
BAS 22.0061X SGS22ATEX0102X
  CE, RoHS en WEEE
Content

AUA0 ATEX Vibratie met temperatuur trend analyser
AIN6 Docking station met USB kabel
AIO2 Licentie 1 gebruiker Trendpro
AUA6 ATEX acceleratie probe magneet low power 30mV/g & temp 5Pin M12 AUA0
AUA8 Kabel 5Pin M12 F naar F 1,5 m spiral
AUA9 ATEX Rubber hoes AAT2/AUA0
AUB0 Draagtas AUA0
Gebruiksaanwijzing

Optie

AIN2 Stinger 100mm (4inch)
AIN5 Bluetooth koptelefoon zonder gehoor bescherming
AIO2 Licentie 1 gebruiker Trendpro
AIO3 Licentie 2-5 gebruikers Trendpro
AIO4 Licentie 6-9 gebruikers Trendpro
AIO5 Licentie 10+ gebruikers Trendpro
CU78 Meten aan Materialen en Machines
KO10 Instrumentkoffer medium (105 mm)

 

Prijs
5.806,79 € (4.799,00 € excl VAT) each

Prijzen zijn per stuk, exclusief 21% BTW en gelden voor levering af magazijn Voorthuizen. Bij levering in Nederland of in België worden verzendkosten altijd in rekening gebracht tot maximaal EUR 25,00. Ditzelfde geldt voor expreskosten en/of rembourskosten. Bij de producten trainingen en cursussen is na het bevestigen van de cursusdatum, bij het niet verschijnen van de deelnemer(s), de verplichting ontstaan tot volledige betaling. Het volgen op een latere datum ingeval van niet verschijnen is in overleg mogelijk, maar wordt uitsluitend gezien als service. Hieruit kan geen enkel recht uit worden onttrokken.